Projecte integral d'aprofitament de biomassa d'Entrearbres a Vilanova d'Espoia.

El passat divendres 2 de març va tenir lloc la inauguració de la caldera de biomassa del CEIP Torrescasana, ubicada en els terrenys de l'antic camp de futbol.

A l'acte hi van assistir l'equip directiu del projecte, l'alcalde i regidors de l'Ajuntament de la Torre i membres del centre educatiu. La caldera ha estat finançada en la seva totalitat per l'Ajuntament de La Torre de Claramunt amb un pressupost total de 130.000euros.

La nova caldera de biomassa té una potència de 200 kW i subministrarà calefacció i agua calenta al CEIP Torrescasana. El canvi de sistema suposarà a llarg termini l'amortització de la inversió feta gràcies a l'estalvi previst en combustible (aproximadament un 60 % del cost anual actual), i també permetrà reduir enormement les emissions de CO2 a l'atmosfera ja que es considera neutre les emissions de CO2 en la combustió de biomassa perquè el potencial d'impacte sobre l'escalfament global de cada un dels gasos d'efecte hivernacle en comparació amb la combustió de biomassa és molt petit.

A la vegada es crea mercat local de fusta que permet poder fer una gestió sostenible dels boscos de la zona amb la conseqüent reducció del risc d'incendis forestals.

Pel que fa al subministrament de fusta, l'Ajuntament va signar fa un any un contracte amb l'associació de propietaris forestals de les serres d'Orpí i Miralles (on hi són inclosos també un nombre important de propietaris de terrenys forestals del municipi), per tal de garantir el subministrament d'un màxim de 100 tones de fusta en format roll. Aquestes s'emmagatzemaran durant un període estimat de 6 mesos, preferiblement durant els mesos d'estiu, per un assecatge natural de la fusta per obtenir una humitat per sota del 30% en base humida, per finalment procedir a la seva trituració (lloguer d'estelladora mòvil) per a alimentar la caldera amb la seva pròpia estella.

Cristina Montserrat, enginyera de forests i una de les promotores del projecte juntament amb altres membres de l'equip van posar la part més tècnica de l'acte explicant el funcionament, les avantatges i l'estalvi que suposa.

L'alcalde, Jaume Riba, va destacar la importància de la instal·lació de caldera de biomassa forestal al municipi. D'una banda pel consum d'energia de proximitat, ja que tant la producció de biomassa i com el seu consum es fa en el mateix municipi i de l'altra perquè té un paper important en la prevenció d´incendis forestals i la gestió sostenible dels boscos. Les polítiques d'estalvi energètic són una aposta clara d'aquest equip de govern, va afirmar Riba. Aquesta darrera obra n'és un exemple però també estem realitzant altres actuacions com la substitució progressiva d'il·luminació pública per lluminàries led a tots els diferents nuclis de la Torre de Claramunt.

Ajuntament de la Torre de Claramunt ( Original )