Dos plantes silvestres en floració amb propietats que potser no coneixes.

Algunes de les plantes més comunes atresoren propietats i característiques que passen desapercebudes, probablement per trobar-les escampades fàcilment entre els nostres paisatges.
Aquest inici de la primavera és una bona oportunitat per conèixer-les i gaudir-les.

Cap d’ase.
La Lavandula stoechas, foto dreta, també anomenada Cap d’ase, Tomaní o Timosa és fàcil trobar-la en terrenys àcids, secs i assolellats, al litoral i prelitoral català, a les balears i a la resta de l’est peninsular. S’escampen en forma d’illes de forma lineal, com les seves flors, d’aquí la derivació d’Stoichas que significa alineades.
Pertany a la família de les Lamiàcies i pot confondre's amb el Bargalló o l'Espígol, del mateix gènere. No obstant això, en floració és molt reconeixible.

Del Cap d’ase s’obtenen diferents productes. Les seves flors s’utilitzen en l’extracció d’olis essencials destinats a suavitzar la pell, aromateràpia i per a perfumar aigües de bany.
També es fa servir com a remei, bé com antisèptic amb propietats cicatritzants i antibacterianes o en infusions, com a digestiu i antiespasmòdic.

Estepa blanca.
Cistus albidus, foto esquerra, comunament Estepa blanca o Bordiol blanc. És una planta de matollar típica als boscos de la mediterrània. Adaptada a aquest clima es fa freqüent en zones seques i solelloses, de vegetació molt degradada, inclús en llocs cremats, on s’acostuma a fer dominant.

Pertany a la família de les Cistàcies. És una planta llenyosa d’abundant toment, d’aspecte blanquinós, que pot assolir entre els 40 i 100 cm d’alçada.
Té nombroses varietats escampades des d'Itàlia fins al sud de la península Ibèrica entre les quals destaca la pròpia de les balears, amb una mida inferior i pètals més petits.

Com la majoria de les plantes de la seva família, de les seves branques i fulles s'extreuen resines aromàtiques amb propietats balsàmiques.
En algunes regions com el Marroc les seves llavors s'utilitzen per barrejar-les amb farines per fer pa, gràcies al seu contingut en feculents.
També és una bona opció per a l’enjardinament en zones seques o de poc rec.

Entrearbres.