Biocombustible de KM0

La biomassa és entre les energies renovables probablement la gran desconeguda, malgrat el seu gran potencial com a biocombustible de consum popular i oferir significatius avantatges de repercussió local.

L’obtenció d'estella a partir de la biomassa al nostre territori, amb grans masses forestals, és totalment viable i representa l'únic biocombustible de cicle sostenible que pot obtenir-se localment, sense requerir processos d'elaboració i transformació industrial.

En què consisteix?
L'estella és un producte derivat de la gestió forestal, la neteja i treball dels boscos. De la mateixa manera que s'ha fet de sempre amb la fusta, l'estella s'utilitza per escalfar, però amb una eficiència molt més alta que les tradicionals estufes o llars de llenya i amb la comoditat d’un sistema que s’auto-alimenta. Utilitza calderes especialment adaptades per aconseguir un rendiment superior al que proporcionen calderes de gas, gasoil o elèctriques.

Quins són els seus avantatges?
Podríem dir que el biocombustible a partir de l'estella és un win - win. Un sistema d'autosuficiència energètica eficient, neutre i sostenible mediambientalment, que incentiva la gestió del bosc, contribuint a evitar el seu abandonament.
És un sistema a l'abast de qualsevol agent, no requereix la creació d'un gran explotador, és viable en petites zones forestals de propietat privada i/o en terrenys forestals sota titularitat de l'administració local.
La seva comercialització, moltes d'elles municipalitzades, creen ocupació localment des de la seva extracció fins a la distribució, amb una economia circular d'impacte directe sobre el territori.

Com s'implanta?
Primer s’efectua un estudi de viabilitat, com el que darrerament hem realitzat per a l'ajuntament de Castellolí, on s'avalua la quantitat de matèria primera disponible i aprofitable, el cicle d'extracció, costos de desenvolupament, dimensionament de sistemes de calderes necessari, períodes previstos d'amortització, etc.
Si és favorable, es dimensiona tot el sistema, des de la seva extracció fins a l'emmagatzematge i consum final. Per al client significa una posada en marxa fàcil i sense contratemps, amb un estalvi econòmic i mediambiental immediats.

Quant més urgent és l'optimització de la despesa econòmica, la reducció d'emissions i la responsabilitat mediambiental, l'aprofitament de la biomassa d'estella es podria considerar com el sistema de calefacció sostenible, assequible i responsable dels veïns per als mateixos veïns.

Entrearbres. Cristina Montserrat