La realitat del bosc, formulant decisions

Mentre sostenia la forcípula contra el pi blanc de la foto, reflexionava com encara és necessari arremangar-se i fer treball de camp, amb les eines de tota la vida, amb mesures que ens aproximen a l’estat real dels boscos.

La forcípula és un instrument per mesurar el diàmetre d’un arbre. Per que us feu a la idea, és com un peu de rei però més gran. En silvicultura es col·loca generalment a 130 cm del terra o a 100 cm si és un arbre ornamental, indicant el diàmetre que fa en aquest punt.

S’utilitza en la recollida de dades per una dasometria, que es la ciència que permet establir mètodes estadístics sobre una massa forestal, amb l’objectiu de trobar les solucions adequades a la gestió del bosc, planificació, el seu creixement, ús, etc.

En una dasometria recollim la dendrometria, les dimensions de l’arbre com a individu, el seu volum i l’estudi de la seva fisonomia. Establim l’epidometria, les tècniques de mesura i les lleis que estableixen el creixement i producció de la massa forestal. També l’estereometria, que amb estimacions mètriques i càlcul del volum de la massa forestal observem relacions de la comunitat d’arbres en l’espai estudiat.

Per assegurar la pressa de decisions, l'inventari forestal que revela aquest treball tècnic i de camp és la millor aproximació a la realitat d’un bosc.

Entrearbres. Cristina Montserrat